Historien om koret

Historien begynder en sommerdag i 1896, helt nøjagtigt den 29. juli. Man havde - på forslag af skrædder A. Olsen i Fællesorganisationen – indkaldt til et møde med den hensigt at stifte en arbejdersangforening. Der var stor interesse for sagen, ca. 20 sangere indmeldte sig på stedet. Et sangkor var født. Siden er korets fødselsdag hvert år blevet fejret på behørig vis.

Den første generalforsamling som afholdtes i 1896, blev åbnet af A. M. Kristensen, som fra 1899 til 1901 var korets næstformand. A.M. Kristensen blev senere Næstveds første folkevalgte borgmester.

I 1899 fik koret sit navn ”Lassalle” efter den afholdte, tyske socialistiske filosof. Helt frem til 1968 var ”Lassalle” et rent mandskor fast forankret i Arbejderbevægelsen, og man bar med stolthed den røde fane med guldlyren omkranset af grønne ege og laurbærblade bundet med et blåt bånd.

Man kan mene om dette, hvad man vil, men historisk set er det rart at vide, at de sociale fremskridt i Danmark er sket med sangens - og ikke med blodige - våben.

Koret var ”verdensberømt” i Næstved og omegn. Det var ikke kun koncerter man afholdt, nej der var en vældig aktivitet på mange andre områder. Der blev afholdt fugleskydning – dilettantforestillinger – revyer – maskerade – andespil – baller og meget andet, der kunne give et par kroner i den slunkne kasse. Man må huske, at der i korets ungdom herskede stor arbejdsløshed.

Nævnes må også de berømte juletræsfester. Der er mange, der kan huske deres barndoms juletræsfest afholdt af ”Lassalle” på ”Bygningen” i Jernbanegade.

På et tidspunkt begyndte det at knibe med tilgang til tenorerne - de lyse herrestemmer -, og da damerne samtidig stod på spring, skete miraklet. I 1968 blev ”Lassalle” et blandet kor. En epoke var forbi, det blev slået fast med syvtommersøm, da den første kvinde samme år blev valgt ind i bestyrelsen. Nu kunne man også blive sanger i koret uanset ens politiske tilhørsforhold. Derfor måtte ”Lassalle” omdøbes, og hvad var mere nærliggende end at indbygge byens navn?

I 1974 blev ”Lassalle” til Næstved-Koret, og den røde fane kom på museum.

Det gamle byvåben blev korets logo, og siden har Næstved-Koret sat en ære i at leve op til sit navn og være byens kor. Et af de helt store højdepunkter var Jubilæumskantaten, som koret selv skabte og opførte den 15. juni 1985 på byens 850 års fødselsdag, i overværelse af Dronningen og Prinsen, Borgmester, Byråd og samtlige byens honoratiores.

Den 29. juli 1996 på korets 100-års jubilæumsdag, udtrykte Næstveds socialdemokratiske borgmester, Henning Jensen sin glæde over dette vedholdende kor, som har formået at holde stand gennem alle årene. Med et stort glimt i øjet fortsatte borgmesteren: at det var med ”stik i hjertet” at han så ”at der nu er kommet kvinder - og sågar venstre og konservative - som optager pladser i vores kor”.

Koret havde nu været ”faneløs” i 22 år. Blandt de mange jubilæumsgaver var den smukkeste ubetinget en Dannebrogsfane med korets logo broderet på begge sider, skænket af Danmarks Samfundet.

”Gammel af år men ung af sind” er det gamle kor, som har glædet mange med korsang i både ind- og udland, f.eks. Tyskland, Norge, Luxembourg, England, Malta, Østrig, Ungarn, Canada, Wales, Skotland og Polen. Vi har venskabskor i ind- og udland, som besøges. Næstved-Koret modtager også med glæde udenlandske korvenner, som bemærker det helt specielle fællesskab, der er sangerne imellem, og der skabes mange varige venskaber, såvel på korplan som privat.

Dynamiske, dygtige, utrættelige og afholdte dirigenter har sat deres præg på koret, hver på deres måde. De fleste i en lang årrække. Den allerførste dirigent – Musikdirektør, Poul Hansen - blev på posten i 22 år, handelsoverlærer, Erhard Bruun i 21 år, administrationsassistent Lars Jensen 8 år. I september 2007 overtog organist Lone Ekstrand dirigentposten. Lone har med ihærdighed og flid ledet koret til det nuværende niveau, men ved udgangen af 2015 valgte Lone Ekstrand at trække sig tilbage. I 2016 var det guitarist Maria Elizabeth Hersing, der stod foran koret og fra januar 2017 dirigeres Næstved-Koret af organist Gulli Odsbøl, som med sin store musikalitet, sin smittende energi og sprudlende humør giver os alle en stor indsprøjtning livsglæde hver torsdag aften.